D.Čaplovič prepustil úradníkov, ktorí brali odmeny z pôžičkového fondu

30.10.2012 Bratislava

Bratislava 30. októbra (TASR) - Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) prepustil z ministerstva dvoch úradníkov, ktorí nevrátili odmeny zo Študentského pôžičkového fondu (ŠPF).

Aj keď je členstvo v radách fondu zo zákona čestnou funkciou, Ľubica Škvarková a Jaroslav Juriga mali podľa výsledkov kontroly Rady ŠPF dostať za roky 2006 až 2011 spolu viac ako 34.000 eur.

"Pani Ľubica Škvarková a pán Jaroslav Juriga už nie sú zamestnancami Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky," uviedol dnes pre TASR hovorca ministerstva Michal Kliňák. Škvarková, ktorá mala dostať z fondu okolo 22.000 eur, skončila na ministerstve v piatok (26.10.), Juriga končí k 1. novembru. Za funkciu v ŠPF mal dostať asi 12.000 eur. Kaliňák dodal, že rezort bude apelovať na vedenie ŠPF, aby prijal konkrétne kroky k náprave situácie vo vzťahu k ich niekdajšiemu poberaniu odmien za pôsobenie vo fonde.

Riaditeľ ŠPF Pavol Kučmáš reagoval s tým, že fond podal v decembri minulého roka trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo vzťahu k neoprávneného vyplateniu odmien. "Budeme čakať na výsledky šetrenia, podľa toho sa ďalej zariadime. Zatiaľ nemáme k výsledkom šetrenia žiadnu informáciu od Policajného zboru," povedal dnes pre TASR.

Čaplovič mal o osude úradníkov rozhodnúť do konca augusta. Poslanci zo školského parlamentného výboru ho v júni tohto roka požiadali, aby voči úradníkom vyvodil politickú zodpovednosť. Minister na júlovom rokovaní výboru povedal, že úradníkov listom vyzval, aby odmeny vrátili.

Okrem týchto dvoch zamestnancov zobral odmeny vo výške 38.534 eur aj šéf sekcie vysokých škôl na ministerstve Peter Plavčan. Celú sumu však ešte v októbri minulého roka vrátil. Minister v júli vyhlásil, že z funkcie ho neodvolá. "Pán Plavčan patrí medzi elitu ministerstva. Aj v tomto musím rozlišovať, pretože ak chce ministerstvo kvalitne pracovať v kontinuite, musí mať aj takýchto ľudí," zdôvodnil Čaplovič.

Na to, že sa vo fonde vyplácali za členstvo v radách vysoké odmeny, prišli noví členovia rád na jeseň minulého roka. Z čela fondu odvolali pre nehospodárne nakladanie s majetkom fondu Ľubomíra Zburína.
 

Vyberte región